Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Γιατί η Δίδυμη Γένεση δεν μπορεί να γίνει στο κενό;

Η δίδυμη γένεση αφορά την αλληλεπίδραση ενός φωτονίου με ένα άλλο φωτόνιο το οποίο εκπέμπεται είτε από τον πυρήνα είτε από ατομικά ηλεκτρόνια, δηλαδή ένα φωτόνιο το οποίο εκπέμπεται από φορτία.
Ένα φωτόνιο το οποίο θα αλληλεπιδράσει εισέρχεται ενώ παράλληλα υπάρχει και ένας πυρήνας ο οποίος ακτινοβολεί ένα άλλο φωτόνιο και ανακρούεται. Το φωτόνιο το οποίο ακτινοβολήθηκε από τον πυρήνα αλληλεπιδρά με το φωτόνιο που θα κάνει τη δίδυμη γένεση, ανταλλάσσουν ένα υπερβατικό ηλεκτρόνιο και παράγεται ένα ζεύγος ηλεκτρονίου – ποζιτρονίου.
Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι κατά τη δίδυμη γένεση για κάποιους λόγους ένα φωτόνιο «σπάει» σε ένα ζεύγος ηλεκτρονίου και ποζιτρονίου. Αυτό είναι κινηματικά απαγορευμένο. Δεν είναι δυνατόν ένα σωμάτιο με μηδενική μάζα ηρεμίας να διασπαστεί και να δώσει δύο άλλα σωμάτια με μάζα ηρεμίας διαφορετική του μηδενός.

Από την ηλεκτρονική διεύθυνση: physicslab.eap.gr/thesis/REMPELAKIS.ppt

1 σχόλιο:

  1. Οπως πολυ σωστα τονισε και ο Λευτερης με μειλ, αυτη ειναι μια ακρως θεωρητικη απαντηση. Για να το αποδειξουμε θα πρεπει να αρχισουμε με ΑΔΟ και ΑΔΕ οπου τα e- και e+ θα εχουν αρχικα μηδενικη ταχυτητα και ορμη κατα συνεπεια, αρα θα πρεπει να δωσουν 2 αντιθετα φωτονια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή